Vidám napot / ellentételezés...,

Természetgyógyászat.

Nem vitás: sok baromságra képes a gyerek. Ha többen vannak együtt, talán még többre. Az elkövetett csínyért nem szívesen vállalják a felelősséget, de ha erre rákényszerülnek, egy egész életre tanulhatnak belőle.

A vakáció idejére szervezett barlangász-túratáborban közel húsz gyerek feledte a város zaját, és bűzét. Egyszerű falusi környezet, kiváló lehetőség és nagyfokú szabadság volt a gyerekek javára. A legtávolabbról érkező táborlakó, egy az Atlanti-óceán túlsó partjáról származó, magyar szülők lánya volt. Hamarosan kiderült róla, hogy sportos múltja és jelene miatt ő a legedzettebb az összes nyaraló között. Az örömben azért üröm is szokott vegyülni: allergiás volt a rovarcsípésre. Az életveszéllyel is járható vészhelyzet kivédésére gyógyszeralapú befúvót hozott magával.

A táborban egy felsős fiú is jelen volt. A közeli patakban békák után koslatott. Amennyiben talált egyet, megfogta és bicskájával — nem étkezési célból — miszlikre felszabdalta. Egy-két gyermek érdeklődve nézte az alkalmi boncmester igyekezetét, a többiek viszont megvetették őt ezért. A kölyök egyik kedvenc időtöltése lehetett a tűzre rossz fát tenni. Jópofaságból vagy nem, de a rovarcsípésre allergiás lány flakonjából az összes ellenanyagot kifújta. Híre ment a vérlázító galádságnak. A táborvezetőnek is tudomására jutott az eset. Mivel a természet lágy ölén töltöttük a napjainkat, ezért a probléma „természetes” lerendeződése látszott a leginkább környezetbarát megoldásnak.

A táborban volt egy közel húsz éves fiú is. Életkora miatt a gyerekek között is gyakran megfordult, meg a felnőttek között is. A büntetésre vonatkozó terv megszületett. Mi felnőttek, a szállásnak szolgáló épület udvarán egy asztalt ültünk körbe. A táborvezető egyszer csak ülőhelyet változtatott, hogy valaminek háttal legyen. A fiatalember korú táborlakó pedig a többi jólelkű gyerek kíséretében odament a meggondolatlan kölyökhöz és erős kézzel őt megragadta. A megszeppent fiút odavonszolta az udvar széliben magasodó csalánbokorhoz. Az időközben rémültté váló fiú felső testéről lekapta a pólót, és tíz percig tartó csalánfürdőt alkalmazott gyógyírnak. A magasságos égig is elhangzott a gyógykezelésben részesülő rövidnadrágos fiú óbégatása. Hiába rimánkodott mielőbbi szabadulásért, az előzetesen meghatározott penzum nem szenvedhetett csorbát. Eközben a többi gyerek — közöttük a sérelmet szenvedett lány is — körbeállták a természetgyógyászat helyét: egyikük sem érzett sajnálatot a gyógyulófélben lévő társuk iránt, inkább drukkoltak neki a sikeres rehabilitációért.

Tíz perc elteltével véget ért a felebaráti kúra. A bömbölő kölyök egy lépcsőfokon ülve jajgatta bele fájdalmát a nagyvilágba: orrán-száján folyt a takony és a nyál. Néha-néha odamordult a gyógyfürdőt alkalmazó fiatalembernek, aki erre kilátásba helyezte a kúra folytatását: ez hatott. Egy órába is beletelhetett, mire elmúlt a fiú szipogása. Csendesen elvonult az ágyára, s többé már a békáknak sem kellett aggódniuk az életükért.

Hogy ki miként ítéli meg a fentiekben felvázolt orvoslást, az maradjon mindegyikőnknek a saját maga dolga. Adaléknak viszont ideírom a tábor egyik túráján történteket. Én a három részre szakadt csapat végével haladtam. Arra lettünk figyelmesek a dimbes-dombos tájon, hogy a legelöl tartók egyszer csak futásnak erednek. Gondolhattuk volna, egy ki-ki futást rendeznek maguk között szórakozásnak. Ám amikor a sprint helyére érkezett a második osztag, ők is hasonlóképpen tettek. Mi is odaérkeztünk, és láss csodát, mi is eszeveszett száguldásba fogtunk. Miért? Az elöl haladók közül valaki véletlenül belerúghatott egy, a földön heverő darázsfészekbe, mire fel, a rovarok mindenre elszánt támadásba lendültek. Mérges fullánkosok lévén a többi arra járó emberen is megtorolták az őket ért sérelmet. Visszatérve a szállásra, mindegyikőnk megszámlálta a testén fellelhető csípésnyomokat. Én a kedvezményezettek közé számítódtam a tucatnyi piros folttal, de olyan is akadt közöttünk, aki ennek a duplájával sem elégedhetett meg: az erre érzékeny lánynak szerencsére nem lett semmilyen baja sem.