Vidám napot ! eléggé primitív...,

Tudom, nem szép dolog mást ekként minősíteni, de évtizedeken át nem kéne amatőr módon folyamatosan rávilágítani önmaga amatőrségére.

Hogy a fiatalos hevület következtében, a prágai utcákról a börtönbe egyenes út vezetett egyesek számára egykor, azt még rá lehet fogni a rendszerváltás elővéd-utóvéd barikádharcaira. A hazai polgári hatalom közelébe kerülő, egykor egyetemre járó kollégistájának, utólag muszáj volt — annak hiánya miatt — rohamos gyorsasággal lediplomáznia: erős hátszél fújhatott akkoriban. A hatalom birtoklása alkalmával, már mint a sportért első számú kormányzati tényező megtehette, hogy a jóformán nem létező magyar futball szurkolóknak a stadionokba való nyomon követhető bejutását, egy ötmilliárd forintos beléptető rendszer megvásárlásával biztosítsa: a közvetett érdekeltsége egyáltalán nem kizárható. Azóta ez a soha nem üzembe helyezett rendszer a rozsda kártékony háját hizlalja. Nem mellesleg, a továbbiakban már lehetett egy középiskolai végzettségű minisztere is a kormánynak: új idők szele. Teltek-múltak az évek, és nem régen egy új magas szintű beosztás talált rá, a jelek szerint sokoldalú harcostársra: immár az eddigieknél is nagyobb öngóllal rondított a magas ívű homloka fölé, középre.

Tény, hogy a számítástechnika hamarosan teljesen behálózza az emberi létet. Millió egy kihívást jelent, erre valóban komolyan rá kell készülni, ebben egy helyesen megfogalmazott stratégia elkerülhetetlen. Nos, ennek a területnek lett fő felelőse az évtizedek alatt érdemben mit sem változó Jolly joker.

Az erősen elfogult királyi rádiót hallgattam a minap, amiben a közeljövőben szükségessé váló változásokat ecsetelgette eme írás megihletője, mégpedig az oktatás és a munkavállalás kitekintésében. Tartalmilag a következő okfejtéssel rukkolt elő: az iskolákban a gyerekeket meg kell tanítani a tíz újjal való gépelésre, mert a mai munkavállalók zöme csak öt-hat újjal képes erre. Amennyiben a gyerekek elsajátítják a profi billentyűzet használatot, úgy nyolc óra alatt kétszer annyi munkát lesznek képesek elvégezni, mint a mai munkavállalók zöme.

Lássuk csak, mit is mondott ezzel, a gyakorlatban egy percet sem dolgozó elméleti számítástechnikai kormányzati tudor?

Egyrészt azt, hogy fogalma sincs a jövőről. Az olyan munkakörök, ahol a napi nyolc óra gépelés a szakmai tudás kivánalom, ott pár év múlva, a programok lesznek a munkavállalók: ma már olyan szoftvereket fejlesztenek, amiknek a programírás lesz a feladatuk. A nyolc óra alatt kétszer annyi munka elvégzése teória pedig egy bérrabszolga tartásra berendezkedő elgondolás, pedig a fejlődés előre vivő útjára kreatív, sokoldalúan gondolkodni képes fiatalt kéne terelgetni. Súlyos stratégiai hiba az ő ebbéli elgondolása vagy képtelen volt helyesen elmondani az ide való gondolatát vagy már lezsírozott kormányzati stratégiáról beszélt.

Én azért kíváncsi lennék rá, hogy ez a kiváló        Mekk elek” szakember két vagy netán három újjal képes-e a digitális írásra?