Vidám napot / egy sima, egy fordított...,

Kit mikor hogyan talál el.

Amikor óvodás koromban szüleimmel beköltözhettünk az új szövetkezeti lakásba, hamarosan kiderült, hogy apukám egyik volt katonatársa is ugyanabba a lépcsőházba bútorozott be családostól. Nekik is volt egy fiuk, nálam négy esztendővel idősebb. Egyszer kétkapuztunk egymással a lakótelepi majomketrecben. Az egyik lövésem a „pipa” fölé ment kissé a dróthálóra, mire a fiú gólként jelezte vissza a lövést. Mivel szerintem nem volt gól, ezért hosszasan kitartottam az igazam mellett. Teljesen értetlenül álltam az egyre idegesebb fiú viselkedése előtt, ami tettlegességig fajult, mert pofon ütött az úgynevezett szemtelenségemért. Amúgy sem voltam öklözős fajta, meg ő jóval idősebb volt nálam. Mi mást tehettem volna: lenyeltem a békát.

Évekkel később az ominózus fiú egy középiskolai osztálytársával együtt feljöttek hozzánk. Üzletelés volt a célja: hangfal, félmeztelen női fotókkal fali naptár és pénz. Úgy vettem ki szavaikból, hogy jól jártak a frissiben megkötött üzlettel: később kereskedőnek tanultam.

Immár sok-sok év után a következők jutottak a tudomásomra a két barát kapcsán. Az egykori lakótárs fiú egy autószalont nyitott hitelből: az ominózus barátja — a legjobb barátja — vezető beosztásban dolgozott nála. A rendszerváltás után mindenki oda volt a nyugati autókért: beigazolódni látszott a vállalkozás sikeressége. Ám a banánhéj nem volt betervezve: nem szatócsboltot nyitott az üzletember. Történt, hogy a melósok szóltak a cégtulajdonosnak, hogy a legjobb barátja gumicsővel leszívja az eladásra szánt autók benzintartályának jelentős részét. A cégvezetőt alaposan meglepte a második számú vezető pitiánersége, és utánanézett a dolognak. Az állítás beigazolódott. Gyors döntést hozott az engem egykor pofon vágó fiú: azonnali hatállyal kirúgta a haverját!

Hamarosan új szelek fújtak az autószalon körül. A hitelből és bérelt területre felépült cégre telephely felmondást jelentett be az arra illetékes hatóság. A cégtulajdonos hiába szaladgált fűtől fáig, a telephelyet a talajszintig vissza kellett bontania: a felvett hitelt pedig nyöghette tovább. Tiszta sor: a volt barátja így vágott neki vissza az őt ért jelképes arcul csapásért.