128. CSÓKOS ORMÁNY — nem az utcán talált rám (2019.)

A délelőtti kapcsolatfelvétel alkalmával kaptunk ajánlatot a kora délutáni időpontra. Belépve a szigorúan elzárt területre, már vártak ránk. A rosszul látó, de jó szimatú öreg hölgy mellett három szakember sürgölődött. Az asszonyság almát kapott vacsorára, jóízűen nyelte vödör számra. Eszembe jutott, hogy a háztartási kekszet a vakvezető néha a számból vehette ki.

— Adhatnék a számból almát, az elefántnak? — és elmeséltem a történetet az állatgondozóknak.

A kérésen alaposan meglepődött a fő állatgondozó.

— Ilyenféleképpen nem próbálkoztunk még! — majd rövid szünet után szerencsére hozzátette:

— Próbáljuk meg — kissé izgatottan

Az indiai elefántokhoz nem önmaga mutogató produkció céljából kéredzkedtünk be a szemüveges barátommal, hanem a digitális KépHangZoo tartalom részére közeli hangfelvétel miatt, de mint köztudott, alkalom szüli a tolvajt.

A kezembe nyomott almára ráharaptam és a legnagyobb lelki nyugalommal álldogáltam az elefántkifutóban. A vastag ormány előttem egy-két méterrel tekergőzött a levegőben. Kiválóan hallhattam az állat szuszogását. A közelemben himbálózó erőkar mozgását folyamatosan nyomon követtem. Mivel az indiai elefántot addig egy méter magasan tartott kézből etették, ezért leginkább ebben a magasságban keresgélt. Hangos derültséget okozott, amikor a nadrágom sliccének környékén kutakodott, melynek helytelenségét szóvá tettem az éltes asszonyság előtt. Ám, teljesen más helyzet alakult ki a későbbiekben, mert az ormányát ide-oda lengető emlős vele enyhén fejbekólintott. Kissé megbillentem, de semmi különösebb — a körülöttem állók hangosan felnevettek. Olykor az arcom előtt pár tíz centivel lóbált. Szuszogásának ilyen közelről való érzékelése feledhetetlen élmény marad. Addig-addig próbálkozott az élelem felkutatásával, amíg öt perc elteltével, ormányának izmos végével óvatosan ráfogott a számra, és belőle finoman kivette az almát — tapsot és gratulációt zsebelhettünk be érte.

Elgondolkodtam a történteken. Az eredeti elképzelést egy gyors helyzetfelismerésből fakadó gondolat és annak jóváhagyása felülírta. Az egész folyamat egy percet vett igénybe. Általa olyan helyzetbe lavíroztam magam, melyre előzetesen nem vágytam soha sem. Itt viszont vissza nem térő alkalomként tekintettem rá. Az arcbőrömmel megérezhettem az elefánt csupa izom ormányának finom érintését és óvatosan elvevő mozdulatát. A kolosszus méretéhez képest orvostechnikai finomságú mozdulatra volt képes. Szereztem magamnak egy újabb életre szóló emléket.