Vidám napot / csókos ormány...,

Nem az utcán sétálva talált rám.

A délelőtti próbálkozás alkalmával kaptam invitálást a kora délutáni időpontra. Belépve a szigorúan őrzött területre, kétszer hárman vártak a barátomra és rám. Az öreg, rosszul látó, de jó szimatú hölgyet három érett korú férfi vette körül. Az asszonyság almát kapott vacsorára. Jóízűen nyelte le vödör számra a feltehetőleg szabolcsi gyümölcsöt. Eközben eszembe jutott, hogy a háztartási kekszet néha a számból vehette el a német juhász vakvezető anno — és odafordultam az állatgondozókhoz.

   Adhatnék az elefántnak egy almát a számból? — és elmeséltem a rajzos szuka esetét.

A fő állatgondozó alaposan meglepődött a kérésemen.

— Ilyennel nem próbálkoztunk még! — majd rövid elgondolkodás után szerencsére hozzátette: — Próbáljuk meg!

A kapott almára ráharaptam, és a legnagyobb lelki békével álldogáltam az elefánt kifutóban. A vastag ormány egy-két méterre előttem tekergőzött a levegőben. Kiválóan hallhattam az állat szuszogását. A lengedező izomzat mozgását szinte folyamatosan nyomon tudtam követni füllel. Mivel az indiai elefántot lefelé tartott kézből etették az állatgondozók, ezért ebben a magasságban kereste az eledelt. Hangos derültséget okozott, amikor a nadrágom slicc tájékán keresgélt — ennek helytelenségét szóvá is tettem az éltes korú asszonyságnak. Ám, teljesen más helyzet alakult ki a későbbiekben, mert az ormányát ide-oda lóbáló elefánt enyhén fejbe kólintott vele — kissé megbillentem ettől, de semmi több. Olykor az arcom előtt pár tíz centivel kutakodott az ormányával — szuszogásának ilyen közelről való érzékelése feledhetetlen élményt jelentett a számomra. Addig-addig ügyeskedett az élelem megszerzése érdekében, amíg öt perc elteltével ormányának izmos végével ráfogott a számra, és belőle finoman kivette az almát.

Én ekkor arra gondoltam, hány magam fajta hétköznapi embernek adatik meg az életben, hogy egy ennyire speciális élményhez juthasson? Az arcbőrömmel érezhettem meg az elefánt csupa izom ormányának finom érintését és óvatosan elvevő mozdulatát — a kolosszus méretéhez képest orvostechnikai finomságú mozdulatra volt képes!

Nem mellesleg, minderről hangfelvétel is készült...