Vidám napot / cím...,

Emberek lennénk vagy mi.

A lány enyhén dundi, kissé pattanásos arcú és önbizalom hiányos nagykamasz volt. Szakmai gyakorlatát töltötte a boltban. Igyekezett-igyekezett, de mintha ólomsúly húzta volna vissza minden tagját.

Kezében egy papírlappal odajött hozzám, és megkért, olvassam el a rajta lévő sorokat. Ekkor tudhattam meg, hogy elvesztette az édesanyját, a mostohaanyja pedig olyan karakterű, mint amilyenek az ilyen mesék negatív főszereplői. A kedves apuka lába pedig végérvényesen beleszorult a házi papucsba. Veszve látszott minden. A mostoha már olvasta a szeretetért kiáltó gyémánt csillogású sorokat, de a címzés téves volt.

 Én olyan szívhez szóló és meleg hangú verset nem olvastam még, amilyent ez a lány írt a mostohájához. Lehetnek az irodalomban ilyen meg olyan díjas vagy babérkoszorús költők, de meg sem ugathatják az életből tapasztalattal merített gondolatiság kvalitását. Megdöbbenve adtam vissza a lapot. A lány szóban is elpanaszolta végtelenül sanyarúnak érzett helyzetét, és, hogy nővérének új címét elvesztette: benne reménykedett valamennyire. Emlékezetemben kotorászva felrémlett valami. Elkértem a lánytól a személyes adatait, és a tettek mezejére léptem.

Egy hét múlva, amint utamba akadt az üzletben, rámosolyogtam. Ezúttal az én kezemben volt egy összehajtogatott papiros. Olvasva a címet, a lány máskülönben vigasztalanul szomorkás arca felragyogott, és széles mosolyba futott a szája széle. Hálálkodva köszönte meg az életmentő sorokat. Újabb egy hét múlva már a nővérével való találkozásról számolhatott be. A szokásosnál jobb kedvűnek látszott. Hamarosan elkerültem ebből a boltból, ezért sokáig nem találkozhattunk egymással.

Idővel a lány sikeresen befejezte az iskolát és munkahely után nézett. Tudta, hogy én hol dolgozom, de azt is, hogy nem én vagyok a nagy főnök. Ennek ellenére mégis hozzám fordult kérésével: megbízott bennem. Amikor elmondtam neki, hogy én semmit sem tehetek az érdekében, egy kisebb világ omlott össze benne. Megkereste az arra illetékes személyt. Hiába, lassú mozgású, gondterhelt kereskedőjelöltre nincs szükség sehol sem: rossz címre érkezett a lány.