Vidám napot / ballisztikus rakéta helyett...,

Az eszmefuttatás gyakorlatba való átültetését nem engedélyezem senkinek sem: ezt szívleljék meg azok is, akik eme embercsontra szabott gondolatmenetet nem mélyíthetik el magukban.

Amióta a józan paraszti ész némi meglétét felismerhettem magamban — meg amióta karcos vagy éppen cirkalmasnak álcázott betűkkel íródik az emberiség dicstelen történelme is — ember embernek vérszomjas farkasa. A régi korok hősei a kardélre hányt embertársai vérének hektóliternyi számától dicsőültek meg leginkább: Dzsingisz Kán, Attila, Néro, Napóleon stb. Egyes egyházak pedig a szent háborúnak kikiáltott kincsrablás, az erőszakos hittérítés, és a rabszolga tartás  keresztségét vették a hátuk közepére; szemlesütve vagy az ég irányába nézve kántálva.

Gyermekként nap mint nap a nukleáris töltettel felszerelhető ballisztikus rakétákról hallhattam a híradásokban, de földrajzbeli jártasság nélkül is kiválóan képzett lehetnék a világ egyes országai vagy népei felöl: Vietnám, Kambodzsa, Afganisztán, Pakisztán, Irak, Irán, Kurdisztán, Chile, Palesztina, Izrael, Jugoszlávia, Grúzia, Tunézia, Algéria, Líbia, Szíria, Szudán, Jemen. Az előbb a Föld országainak legalább tíz százalékát nevesítettem — szerencsére a II. Világháború és a kóreai háború után születtem.

Hihetném joggal — amennyiben kezemben egy szemigéző színes rajzokkal teli mesekönyvvel a kezemben üldögélnék egy oviban, az őrölt fahéjtól illatozó tejbepapira kikacsintva a konyhába — hogy a felnőttek — és gyermeki lélekkel bízva a technikailag egyre magasabb szintre eljutó homo sapiensben — mese szép jövőt készítenek elő nekünk: gyermekeinek, unokáinak — uram bocsá’ — dédunokáinak. Egyenes az út tovább: ovi, suli.

Iskolásként már egy másik Gutemberg albumot tartok a kezemben: a drónokról olvashatok benne. Nyiladozik a gyermeki agy, eljátszik számtalan lehetőséggel felőle. Számítógép elé ül, ujjait a billentyűzetre teszi, és szárnyra kel a határokat nem ismerő képzelőereje, a hatalmas méretű ballisztikus rakéták helyett azok mai kisméretű megfelelőire kihegyezve — és akaratlanul is a jövő történelem könyvét írhatja meg.