Vidám napot / áthallás...

Hektóban mérve.

A hölgy minden alkalommal panaszkodott a férjére. Bár én csak amolyan másodlagos fültanúja voltam a történeteknek, még így is bőven elegendő volt a számomra. Nem szívesen lettem volna a helyében: igaz, én fiúnak születtem. A férj imádta a lovakat. Igen ám, de ez nem abban merült ki, hogy otthonról csalafintán elcsente a mokkacukrot, hanem a lóversenypályán tikettbe fölöslegesen fektetett fél havi fizetésekben. Mértéktartó volt vele, mert a munkahelyi juss másik felét a kocsmában költötte el évtizedeken át. Ilyen megátalkodott férjjel pedig ki szeret együtt élni? Az öngyilkosság gondolata is megkörnyékezte a fehér népet, de, vagy félt megtenni, vagy nem bízott a magas földszint adta szerény lehetőségben.

Történt egyszer, hogy az italos állapotában durva férj hanyatt feküdt az ágyon. Egyszer csak nagy hirtelenjében felült és a belőle árként előtörő sárgászöld hányadékkal teleokádta a szobát: ilyenformán távozott belőle a szétrobbant máj. Utána pedig a gravitáció hanyatt fektette őt a kaszás hathatós segítségével.

Gondolhatná mindenki most, hogy erre fel megkönnyebbült az asszonyság. De nem így történt. Az átkozott férj halála okán ráébredt az egyedüllétre és ettől szinte megtébolyodott. Szerény anyagi lehetőségéhez képest fényes főúri temetésben részesítette  halottról rosszat nem mondunk — az emberfiát. Utána pedig egyre malmozta elő magából az ismétlődő mondatokat a megboldogultról. Nem tévedhetek nagyot, amennyiben őt akként jellemzem, hogy kissé megkattant. Lefogyott, arca beesett. Hogy mi lett az ő vége, nem tudom, de, hogy az élet néha teljesen kiszámíthatatlan, azt ez a példa méltán bizonyítja.

A másik eset egy munkahelyen történt meg: ennek is csak fültanúja lehettem. A férj, mint a szivacs úgy nyelte az asztali bort: régi egy literes kiszerelés, mint pl. a Kövidinka, Ezerjó, Zöldszilváni, Jászberényi rizling stb. Ezzel szemben az asszony igazi antialkoholistának számított. A férj ivott, mint a kefekötő, bár munkáját illetőleg erre nem lett volna oka. Már-már a munkahelyen is problémát okozott ez a gigás elhajlás. Az asszony nagyon szerethette a férjét, mert úgy gondolta, hogy ha egy-két pohárkával felhajt a borból, kevesebb jut a férjnek. Tette is nagy elszánással jóhiszeműen, mígnem ő is kemény italossá lett. A női szervezetre gyorsabban hat a folyamatos delírium. Az alkohol teljesen tönkre tette a máját és hamarosan a másvilágon találta magát: a férj sorsával kapcsolatban a továbbiakban semmit nem tudok megosztani.