Vidám napot / a szent ember és a Tajgetosz...,

Még most is kinyílik a bicska a zsebemben, ha rá gondolok!

 A körfolyosón lévő lakás  nyitott ajtaján bekopogtattam, és miután odabentről meghallottam a haver belépésre feljogosító invitálását, csatlakoztam a házaspárhoz, akik a Pethő Intézetről szóló dokumentumfilmet nézték a televízióban. Eközben a négy év körüli fiuk a galérián játszott. A televízióban látottak senkit nem dobtak fel, viszont volt magunkat mibe belegondolni. Egyszer csak egy újabb emeleti lakótárs érkezett, kopogtatás nélkül.

Belépett a szobába, szó nélkül leült a mellettem lévő üres székre, és már eggyel többen ismerkedhettünk meg a nehéz sorsú gyerekek terápiás rehabilitációjával. Csendben figyeltünk. Egyszer csak megszólalt a mellettem ülő teológiát végzett férfi, akinek a felesége a negyedik magzatot hordta a szíve alatt akkor: — A régi görögök tették helyesen, amikor az ilyen gyerekeket ledobták a Tajgetoszról! Egy másodperc alatt elborult az agyam a hallottaktól!

— Ide figyelj, te szent ember! — dörrentem rá. — Ezek szerint, engem is le kellett volna dobni onnan? — ezzel a vastag lencsét igénylő látásomra céloztam. Vasárnap délelőttönként, a feleségének beadott  templomba megyek” duma helyett, egy nővérhez járt el félre kefélni a három és fél gyermekes édesapa — aki a továbbiakban rezzenéstelen arccal bámulta a képernyőt. — Ide figyelj, te szent ember! — tört elő belőlem bősz indulattal. — A feleséged terhes! — Amennyiben  nektek a Pethő Intézetben gondozott gyerekekhez hasonló csecsemőtök születne, te őt ledobnád a Tajgetoszról? — Vagy, mivel te soha nem veszed ki a részed a családi munkamegosztásból, ezért inkább megkérnéd a feleségedet, hogy helyetted ő dobja le a kölyködet? Felháborodva álltam fel a helyemről, a háziaktól elköszöntem, és távoztam.

Másnap összefutottam a magára keresztet nem aggatott lakótárssal. Tőle tudtam meg, hogy miután előző nap kiviharzottam tőlük, a szent ember öt percig nézte a tévét még, majd szó nélkül lelécelt. Kissé epésen tettem szóvá előtte: — Miért nem rúgtad ki a szent embert tőletek?!